BAŞKANDAN MESAJ_20 Şubat 2018
20 February 2018
Sayın ZMGM Üyeleri; Değerli Meslektaşlarımız;
Sizlere yılbaşında 2018’in ülkemiz ve hepimiz için çok iyi olması dileklerimizle seslenmiştik. İçinden geçmekte olduğumuz zor günlere rağmen sonuçta her şeyin ülkemiz ve hepimiz için çok iyi olacağına dair inancımızı hiç kaybetmeden; iyi dileklerimizi ülkemiz ve cephede bizler için savaşan Mehmetçikler’e yürekten yolladığımız dualarla güçlendirerek sizlere 2017 Mayıs ayında yapılan Genel Kurulumuzdan bu yana başlattığımız ve gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ilgili kısa bilgiler vermek istiyorum.
17-22 Eylül 2017’de Güney Kore; Seul’de gerçekleştirilen 19uncu Uluslararası Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği kongresine Türkiye adına on bir bildiri ile ve yirmi iki kişilik delegasyonla katıldık. Kongreden bir gün önce gerçekleştirilen genel kurulda Türkiye adına Genel Sekreterimiz Müge İnanır’la birlikte yer aldık. Genel Kurul’da yapılan dünya başkanlığı seçimlerinde ise adaylığını koyan dört aday arasında en fazla oyu alan Hong Kong Üniversitesi profesörlerinden ve geoteknik mühendisliği alanında büyük katkı ve hizmetleri olan Charles Ng “2017-2021” dönemi için Başkan olarak seçilmiştir. Aynı genel kurulda 2021’de yapılacak olan “20. Uluslararası Kongre”yi düzenleme görevi Avustralya’ya verilmiştir.
Derneğimizin sürekli sempozyumları kapsamında yer alan 3. Zemin-Yapı Etkileşimi Sempozyumu uluslararası seviyede 18-20 Ekim 2017 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirilmiştir. Kıymetli hocalarımız Prof. Dr. Gürkan Özden başkanlığında ve Prof. Dr. Yeliz Yükselen Aksoy sekreterliğinde bölge üniversitelerinde yer alan hocalarımız ve uygulamacı meslektaşlarımızdan oluşan düzenleme kurulu organizasyonu ile gerçekleştirilmiş olan bu sempozyum; üyelerimizin katkı ve katılımlarıyla; yoğun tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı oturumlarıyla çok başarılı bir sempozyum olarak bu serideki sempozyumlar arasında özel yerini almıştır. Sempozyumda Nuray Aydınoğlu; Yasser El-Mossallamy; Martin Achmus davetli konuşmacı olarak zemin-yapı etkileşimi konusunda günümüz literatürüne katkı yapan dikkat çekici sunumlar yapmışlardır. Yeni deprem yönetmeliği taslağının tartışıldığı ve Kutay Özaydın; Nuray Aydınoğlu; Kemal Önder Çetin; Yasin Fahjan; Cenk Alhan ve Şeref Polat’ın panelist olarak yer aldığı panel oturumu büyük ilgi çekmiştir.
Bu sempozyumun farklı bir özelliği de farklı iki bilimsel organizasyonun bir arada ve arka arkaya gerçekleştirilmesidir. 18-19 Ekim tarihlerinde yapılan Zemin-Yapı Etkileşimi Sempozyumu’nun ertesi günü 20 Ekim 2017 tarihinde ISSMGE bünyesinde TC212 “Deep Piles” komitesi’nin himayesinde “Derin Alüvyonel Zeminlerde Uzun Kazıkların Eksenel Yük Davranışı” konulu Çalıştay gerçekleştirilmiştir. Tayland’dan konunun uygulamadaki tanınmış uzmanlarından Zaw Zaw Aye’ın davetli konuşmacı olarak yer aldığı çalıştayda sektörümüzün en önemli ihtisas firmalarından Zetaş; Egezemin; Geogrup; Kasktaş ve Enar’dan meslektaşlarımız Önder Akçakal; Ramazan Yıldız; Rasin Düzceer; Orhan Esat İnanır; Şenol Adatepe; Alp Gökalp; Nejla Yıldız Helvacıoğlu ve üniversitelerimizden hocalarımız; Gürkan Özden; Yasin Fahjan; Serdar Aydın; Hüseyin Yiğiter konudaki uygulamalar ile ilgili deneyim ve bilgi birikimlerini paylaşmışlardır.
Her iki organizasyondaki emek ve özverileri için sayın hocalarımız Prof. Dr. Gürkan Özden; Prof. Dr. Yeliz Yükselen Aksoy ve düzenleme kurulu üyelerine derneğimiz adına teşekkürlerimizi sunarız.
Derneğimizin destekleyici kuruluş olarak yer aldığı ve ilk altısı Adana’da gerçekleştirilmiş olan 7. Geoteknik Sempozyumu uluslararası katılımlı olarak İstanbul’da düzenlenmiştir. Kongre başkanlığını yürüttüğüm; düzenleme ve bilim kurullarında derneğimizin üyelerinin ağırlıklı olarak yer aldığı ve yoğun katılımın olduğu sempozyumda Lyesse Laloui; Dong-Soo Kim; Mounir Boussida; Kutay Özaydın; Feyza Çinicioğlu ve Alp Gökalp davetli konuşmacı olarak geotekniğin farklı konularında önemli katkılar yapmışlardır. Sempozyumun tüm yoğunluğuna karşın; katılımcıların azalmayan ilgisi ve katkıları mesleğimizin temsilcilerinin mesleğe olan bağlılığının ve kendilerini geliştirme yönündeki motivasyonlarının ne ölçüde yüksek olduğunun göstergesidir. İnşaat Mühendisliği mesleğimizin çatısı İnşaat Mühendisleri Odası; İstanbul Şubesi’ne her yönüyle üst düzey bir sempozyum düzenlemek arzusuyla verdikleri tüm destek ve gösterdikleri inisiyatif için geoteknik mühendisliği camiası adına şükranlarımızı sunarız. Bahsedilen organizasyonlarla ilgili bildiri ve fotoğrafları web sayfamız üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Bu çalışmaların ardından sıra mesleki örgütümüzün geleneksel olarak her iki yılda bir düzenlediği Ulusal Zemin Kongrelerimizin onyedincisini gerçekleştirmeye gelmiştir. Bilindiği gibi Ulusal Kongrelerimiz dönüşümlü olarak farklı şehirlerde gerçekleştirilmektedir ve bu konudaki kural üç büyük şehrimizden birinde gerçekleştirilen bir kongreden sonrakinin Anadolu’da konuda yeterli alt yapısı olan bir şehir üniversitesinde gerçekleştirilmesidir. Bir önceki kongremiz çok başarılı bir organizasyonla kıymetli meslektaşımız Prof. Şahin Zaimoğlu başkanlığında Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Bu sefer sıranın büyük şehirlere geldiği belirlemesiyle Yönetim Kurulumuz 17. Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Kongresi’ni düzenleme görevini İstanbul Üniversitesi’ne vermiştir. Başkanlığı tarafımdan yürütülecek olan kongre kıymetli arkadaşımız ve hocamız Prof. Dr. İlknur Bozbey yürütücülüğünde; İstanbul Üniversitesi Geoteknik Anabilim Dalı öğretim üye ve yardımcılarından oluşan düzenleme kurulu tarafından planlanmaktadır. Çalışmalara şevkle başlamış bulunuyoruz ve çok başarılı bir kongre gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Kongre tarihi sizlere e-postalarla da bildirildiği gibi 26-28 Eylül 2018’dir ve kongre yeri İstanbul’un kalbi tarihi yarımadada yer alan İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’taki kongre merkezidir. Farklı ve çok yönlü bir programla karşınıza çıkmak üzere yaptığımız çalışmalara ait taslak kısa süre içerisinde kongre web sayfamızda (
http://www.zmgm2018.org/tr/) yayınlanacaktır. Bildiğiniz gibi Ulusal kongremize katılım ve katkı bizim mesleğe aidiyetimizin göstergesidir. Hepimiz mesleki birlikteliğimizi ve aramızdaki güçlü iletişimi bu organizasyonlarda olgunlaştırdık. Bu anlayış çerçevesinde on yedinci kongremiz ilgi ve katkılarınızı beklemektedir.
Kıymetli meslektaşlarımız; bildiğiniz gibi yönetim kurulumuz derneğimizin süreli sempozyumlarına 2016 yılında bir yenisini; Genç Geoteknik Mühendisleri Sempozyumunu eklemiştir. Birincisi 16. Ulusal kongremiz ile birlikte Erzurum’da Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde ve yine Prof. Zaimoğlu başkanlığındaki aynı düzenleme kurulu tarafından düzenlenmiştir. Kendilerine bu sempozyumları başlatan ve devamına yol açan kıymetli destek ve katkıları için teşekkür ederiz.
İkinci Genç Geoteknik Mühendisleri Sempozyumu’nun ise Muğla Üniversitesi ev sahipliğinde uluslararası sempozyum olarak düzenlenmesine karar verilmiştir. Sempozyum; kıymetli meslektaşımız; Doç Dr. Deniz Ülgen başkanlığında; Muğla Üniversitesi; Geoteknik Anabilim dalı öğretim üyelerinden oluşan düzenleme kurulunun organizasyonu ile gerçekleştirilecektir. Bodrum’da deniz kenarında bir konferans otelinde yapılması düşünülen sempozyumun dili İngilizce olacaktır. Amaç uluslararası ölçekte sempozyuma ilgiyi çekebilmek; uluslararası katılımı teşvik etmek ve genç meslektaşlarımızın bir arada yoğun bir iletişim ve etkileşim ortamında bilgi alışverişinde bulunmasını sağlamaktır.
Bu düşüncelerle ISSMGE Avrupa Başkanlığına yazmış olduğum talep mektubuna tahmin ettiğimizin ötesinde iltifatkâr bir cevap gelmiştir. Prof. Mario Mannassero gerekli temasları yapmasının ardından 2019’da yapılacak olan 27. Avrupa Genç Geoteknik Mühendisleri Konferansı’nın tarafımızdan düzenlenmesini önermiş ve bizim aslında 2018 yılı için yapmış olduğumuz öneriyi bu şekilde revize edip edemeyeceğimizi sormuştur. Yönetim Kurulumuz ve Muğla Üniversitesi’nde bu organizasyonu üstlenen düzenleme kurulunun da bu öneriyi memnuniyetle kabul etmesi sonucunda “27. Avrupa Genç Geoteknik Mühendisleri Konferansı”nın Muğla Üniversitesi ev sahipliğinde Ekim 2019’da Bodrum’da düzenlenmesi için gerekli çalışmalara başlanmıştır. Kısa süre içinde açılacak olan web sayfasından konferansla ilgili gelişim takip edilebilir.
Bilimsel toplantı organizasyonu faaliyetlerimiz yukarıdaki satırlarda ifade edildiği gibi yoğun bir şekilde devam ederken bir yandan da derneğimizin kurumsal kimliğini ve üyelerimiz ile etkileşimini en üst düzeylere taşıma amaçlı faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda her zaman en önemli faaliyet alanlarımızdan birisi olan web sitemizin sürekli geliştirilmesi çalışmalarımız Genel Sekreterimiz Müge İnanır koordinasyonu ile devam etmektedir.
Mesleğimizin sorunları ile ilgili olarak yakın mühendislik dallarındaki arkadaşlarımızla rol ve görev paylaşımı ile ilgili olarak önemli sorunlarımız olduğu hepimizin malumudur. Bu konuyla ilgili olarak hukuki süreç de başlatmış bulunuyoruz.
Geoteknik mühendisliğinin günümüzde geldiği seviye çok daha kapsayıcı bir örgütsel yapıyı gerektirmektedir. Bunun için de çalışmalarımız ilerlemektedir.
Ulusal ve uluslararası seviyede mesleğimizi ve hepimizi temsil eden derneğimizin kurumsal imajını geliştirme çalışmaları ile ilgili olarak Mayıs ayındaki Genel Kurulumuzda sizlere bilgi verilmişti. Bu genel kurulun ardından sektörümüzün seçkin firmalarından Sentez adına kıymetli; meslektaşımız Ferhat Kemaloğlu’nun bu çalışmalara sponsor olma arzusunu ifade etmesi bizleri fazlasıyla memnun etmiştir. Kendisine derneğimize böylesine ve doğrudan sahip çıkan tavrı ve teklifi nedeniyle teşekkür ederiz. Bu teklif çerçevesinde yapılan çalışmaları ise Ferhat Kemaloğlu ve Lale Öner; Genel Sekreterimiz Müge İnanır ile iletişim halinde bizzat takip etmişlerdir. Uzun çabalardan ve yüzlerce taslaktan sonra dört adet logo tasarımı yönetim kurulumuzun titiz elemesiyle finale kalmış durumdadır. Her konuda sizlerle etkileşimde olmayı ve birlikte karar vermeyi amaçlayan yönetim kurulumuz gelinen aşamada derneğimizin logosuna sizin karar vermenizi arzu etmektedir. Finale kalan dört adet logo taslağı aşağıda sunulmaktadır ve sizlerden ricamız birkaç gün içerisinde size gönderilecek olan ankette logo ile ilgili tercih yapmanızdır. Şimdiden katkılarınız için teşekkürlerimizi sunarız.
Yönetim Kurulumuz adına bir sonraki mesajı ülkemiz ve hepimiz için daha güzel günlerde paylaşmak dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunarım.
Prof. Dr. S. Feyza Çinicioğlu;
BAŞKAN | ZMGM Derneği Yönetim Kurulu
LOGO ÇALIŞMALARI